Υφυπουργείο Τουρισμού-Κύριος Δικαιούχος


Το Υφυπουργείο Τουρισμού αποτελεί μετεξέλιξη του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ). Στόχος ίδρυσης του Υφυπουργείου Τουρισμού, είναι η σύσταση στρατηγικής και εποπτικής αρχής με εξουσίες χάραξης εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό, προώθηση και προβολή της Κύπρου ως τουριστικός προορισμός, καθώς και εφαρμογή της τουριστικής νομοθεσίας με τις ακόλουθες, μεταξύ άλλων, κύριες αρμοδιότητες: χάραξη, συντονισμός και υλοποίηση ολοκληρωμένης εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού με τη χρήση των απαραίτητων οριζόντιων πολιτικών, στήριξη των επενδύσεων στον Τουρισμό, προώθηση της τουριστικής συνείδησης, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, εφαρμογή της τουριστικής νομοθεσίας και εποπτεία του τουριστικού τομέα.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού  έχει γραφεία στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Τα Κεντρικά Γραφεία βρίσκονται στη Λευκωσία, ενώ υπάρχουν και Επαρχιακά Γραφεία σε άλλες πόλεις και περιοχές σε όλο το νησί – Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Αγία Νάπα, Πρωταρά, Πάφο, Κάτω Πάφο, Γερμασόγεια, Πλάτρες και Πόλη Χρυσοχούς. Υπάρχουν επίσης και έξι γραφεία επιθεωρητών που λειτουργούν στη Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο, Αγία Νάπα και Πόλη Χρυσοχούς.

Επιπλέον, το Υφυπουργείο Τουρισμού  έχει ενεργά γραφεία σε δεκαπέντε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο - Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Βερολίνο, Παρίσι, Στοκχόλμη, Αθήνα, Μιλάνο, Ζυρίχη,  Άμστερνταμ,  Μόσχα, Τελ Αβιβ, Αγία Πετρούπολη, Βαρσοβία, Ντουμπάι και Κίεβο.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει ως αποστολή τη χάραξη πολιτικής και τον επιτελικό σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης της Κύπρου στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, περιλαμβανομένης και της διατύπωσης θέσεων για τη χωροθέτηση των τουριστικών τοποθεσιών, τον συντονισμό και την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού. Η Εθνική Στρατηγική Τουρισμού περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, τη στήριξη των επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού, περιλαμβανομένων της επεξεργασίας και της υλοποίησης κινήτρων, της προώθησης της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, της επικοινωνιακής προβολής της εικόνας της Κύπρου στο εξωτερικό, την εποπτεία του τουριστικού τομέα, τη συνεργασία με άλλες εποπτικές Αρχές και την ορθή πληροφόρηση και ενημέρωση των τουριστικών επιχειρήσεων και των καταναλωτών για τη νομοθεσία που αφορά τον τομέα του τουρισμού.

Όραμα του Υφυπουργείου είναι η αύξηση της συνεισφοράς του τουρισμού στο ΑΕΠ της Κύπρου με απώτερο σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της τοπικής κοινωνίας. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, επιδιώκεται να καταστεί η Κύπρος, μέχρι το 2030, ένας αειφόρος ολόχρονος προορισμός, που θα προσελκύει 40% των επισκεπτών της κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Απριλίου.

Στην προμετωπίδα των αξιών που το Υφυπουργείο Τουρισμού θέλει να καθιερώσει είναι η δημιουργία αυθεντικών εμπειριών και ευχάριστων συναισθημάτων για τον επισκέπτη μέσω της νησιώτικης φιλοξενίας, της επαγγελματικής ευσυνειδησίας, της εδραίωσης της καλαισθησίας και της ποιοτικής ευρηματικότητας.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει πρόσφατα ολοκληρώσει και παρουσιάσει τη νέα Εθνική Στρατηγική μέχρι το έτος 2030. Μέχρι την πλήρη έναρξη της εφαρμογής της νέας στρατηγικής, το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει ετοιμάσει επιχειρησιακό πλάνο με πολύπλευρες δράσεις που σκοπό έχουν τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Σε αυτές περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η προώθηση σειράς ειδικών προϊόντων, για τα οποία η Κύπρος παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο αθλητικός τουρισμός, ο τουρισμός συνεδρίων και υπαίθρου και ο πολιτιστικός και ο θρησκευτικός τουρισμός στον οποίο εμπίπτει το Re-Cult.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού, με γνώμονα την ανάδειξη και την προώθηση της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και συνακόλουθα του θρησκευτικού τουρισμού, ως Κύριος Δικαιούχος της Πράξης Re-Cult, επιτελεί τον ρόλο του συντονιστή των εταίρων, Κύπριων και Ελλαδιτών. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του είναι η διοργάνωση της πρώτης τεχνικής συνάντησης των εταίρων και της ανοιχτής αρχικής εκδήλωσης της Πράξης, τη δημιουργία ταυτότητας προβολής του έργου, τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού, τη μελέτη ανάπτυξης Παρατηρητηρίου Θρησκευτικού Τουρισμού και τη διενέργεια στρογγυλής τραπέζης μεταξύ των εταίρων.

Διεύθυνση Κεντρικών Γραφείων Υφυπουργείου Τουρισμού

Λεωφόρος Λεμεσού 19, 2112 Αγλαντζιά, Λευκωσία

Τηλέφωνο: +357 22 691 100

Φαξ: +357 22 331 644, +357 22 334 696

Email: cytour@visitcyprus.com


Back To Homepage